Helemaal gelegen in het noordoosten van ons landje in de provincie Limburg en tevens deel uitmakend van het Land van Herve, vind je een samensmelting van zes verschillende dorpen, die samen de gemeente Voeren vormen. Deze streek wordt gedomineerd door een landschappelijk en fraai heuvelland, waar bijbehorende dalen zeker niet ontbreken die zich als een deken rondom twee zijriviertjes van de Maas vormen; de Voer en de Gulp.

Deze magische plek is iets meer dan 5000 hectare groot en aan drie zijden omgeven door de provincie Luik, en in het noorden grenst dan Nederlands – Limburg. Groene heuvels en kleurrijke valleien in combinatie met de rust en de stilte die hier alom heerst, zorgen er voor dat dit één van de mooiste plekjes van Vlaanderen is.

Ontdek de vele vakwerkhuisjes, de kapelletjes, de typerende vierkantshoeven, de kastelen en de kerkdorpjes welke allen een onderdeel vormen van dit geliefde decor, dat je best te voet ontdekt. Een bewegwijzerd knooppuntennetwerk helpt je aardig op weg, want in totaal krijg je 128 kilometer aan wandelroutes voorgeschoteld, welke je probleemloos door stiltegebieden, bossen, holle wegen, weiden navigeren, tot wanneer je plotseling geniet van weidse panorama’s vanop een heuveltop geniet.

Natuurlijk kan je in deze prachtige streek ook fietsen, maar hou dan echter rekening met de flinke kuitenbijters die je regelmatig voorgeschoteld krijgt. Gelukkig zijn er her en der kerkdorpjes waar je even tot rust kan komen, genietend van een lekker streekgerecht op een zonnig terrasjes.

Langer blijven is best mogelijk want in de Voerstreek zijn er verschillende B&B’s en hotelletjes die hun gasten wat graag in de watten leggen en hun een onvergetelijke vakantie bezorgen. Alle info betreffende fiets- en wandelkaarten en verblijfplaatsen zijn beschikbaar in het Bezoekerscentrum in ’s -Gravenvoeren of via de website.

Vergeet niet om een fototoestel mee te nemen want dit zijn enkele mooie plekken om prachtige foto’s te nemen:

  1. De indrukwekkende vakwerkhuizen in Teuven
  2. De 23 meter hoge spoorwegbrug in Sint-Martens-Voeren
  3. Het dorpsgezicht van ‘s-Gravenvoeren met zijn bruggetjes over de Voer
  4. Het kasteel van de Duitse Ridderorde in Sint-Pieters-Voeren
  5. De bron van de Voer in Sint-Pieters-Voeren

Deze pagina kwam tot stand met goedkeuren van de Dienst Toerisme Limburg, waarvoor mijn dank!