Ingrediënten voor 8 personen:

1,5 kg aubergines

2 st uien

4 teentjes knoflook

1 kg mager lamsgehakt

750 gr tomaten

2 dl droge witte wijn

2 el fijngehakte peterselie

1 kg aardappelen, geschild en in schijfjes van 2mm gesneden

50 gr broodkruim

60 gr boter

6 el bloem

1 liter melk

1 snuifje nootmuskaat

2 st eierdooiers

75 gr geraspte kaas

zwarte peper en zout

 

Bereidingswijze :

De aardappelen koken in de schil (dit kan zelfs in de micro) schil verwijderen en vervolgens in schijfjes van 2 mm snijden. De aubergines wassen, afdrogen en de steeltjes verwijderen.

In dikke plakken van 1 cm snijden. Bestrooi deze plakken met zout en laat er een uur het water aan onttrekken. Vervolgens afspoelen, licht persen en droogdeppen.

De plakken aubergine aan weerszijden in hete olie aanbakken en laten uitdruipen op een velletje keukenrol. De uien schillen, fijnhakken en fruiten. Hierbij het gehakt aanbraden.

De knoflook fijnhakken en bij het gehakt voegen; kruiden met peper en zout. De tomaten ontvellen en ontpitten, door het vlees mengen en 5 min. mee laten bakken.

De wijn vermengen met de tomatenpuree en bij het gehakt voegen. Laat dit op een laag vuur een 1/2 uurtje sudderen, tot het vocht bijna is ingekookt. De kruiden erdoor roeren en zout en peper toevoegen.

De oven voorverwarmen op 180 graden. Een ovenschaal invetten met olijfolie en de bodem bestrooien met broodkruim. Om en om een laag aubergines, gehakt en aardappelschijfjes aanbrengen.

Maak een roux van boter en bloem, die iets bruin laten worden en onder voortdurend roeren geleidelijk er de melk aan toevoegen. Langzaam aan de kook brengen en 5 min. al roerend laten pruttelen, tot de saus romig is.

Deze vervolgens van het vuur nemen en kruiden met muskaatnoot, zout en peper. De eierdooiers door de kaas roeren en vervolgens door de saus mengen. De saus over de aubergines en aardappelen gieten. De moussaka ongeveer een uur in de oven laten bakken.