Iedereen weet ondertussen dat de Vlaamse Ardennen geliefd zijn bij de sportieve fietsers en de mountainbikers en waarschijnlijk zit antwoord bij het heuvelachtige landschap en de vele bossen die deze streek rijk is. Dat is dan ook één van de redenen geweest om heel wat mountainbikeroutes aan te leggen en deze heb ik dan voor u hieronder op een rijtje gezet.

Belangrijk om te weten is dat deze routes meestal opgebouwd zijn uit 3 lussen, waarbij de groene lus voor de beginnende mountainbikers bedoeld is, de blauwe lus voor de meer ervaren en de rode lus tenslotte voor de heel sportieve mountainbiker.

Mountainbikeroute Brakel: waarbij de groene lus start aan de kerk van Elst, de blauwe lus aan de Uitkijktoren in de Twaalfbunderstraat en de rode lus aan het Industriepark Brakel. De totale afstand bedraagt 49 kilometer.

Mountainbikeroute Gavere: hier starten de groene, de blauwe en de rode route aan het Bootgebouw in de Brandweerstraat en de totale afstand is 40 kilometer.

Mountainbikeroute Geraardsbergen: de groene, de blauwe en de rode lus starten aan de sporthal De Kriebel in de Groteweg 23 en de totale afstand bedraagt 36 kilometer.

Mountainbikeroute Herzele: de groene en de blauwe lus vertrekken aan GC De Steenhoven in de Kerkkouter 40 voor een afstand van 42 kilometer.

Mountainbikeroute Kluisbergen: de groene, de blauwe en de rode lus vertrekken vanop de Camping Panorama, gelegen in de Boskouter 24 en de totale afstand is hier 29 kilometer.

Mountainbikeroute Oosterzele: alle lussen vertrekken aan de sporthal De Kluize, Sportstraat 5 voor een totale afstand van 39 kilometer.

Mountainbikeroute Oudenaarde: groene, blauwe en rode lus starten aan Sportcentrum Recrean, Rode Los en de totale afstand bedraagt 37 kilometer.

Mountainbikeroute Ronse-Maarkedal: de blauwe lus start aan de Fiertel, Rudderveld 7; de rode lus start aan The Loft Sportcenter, Gefusillieerdenlaan 15 en hier is de totale afstand 48 kilometer.

Mountainbikeroute Sint-Lievens-Houtem: groene en blauwe lus vertrekken aan het gemeentelijk sportcentrum, Fabrieksstraat 19 voor een totale afstand van 35 kilometer.

Mountainbikeroute Wortegem-Petegem: de groene lus start op Domein de Ghellinck, Kortrijkstraat, Elsegem; de blauwe lus start op het Ooikeplein, Ooike en de rode lus vertrekt vanop Domein de Ghellinck of Ooikeplein en hier is de totale afstand 48 kilometer.

Mountainbikeroute Zingem: groene lus start vanop de Voetbalterreinen in de Sportstraat; de blauwe lus start vanop de Voetbalterreinen in de Lange Aststraat voor een afstand van 52 kilometer.

Mountainbikeroute Zottegem: groene, blauwe en rode lus starten allen aan de Bevegemse Vijvers voor een totale afstand van 48 kilometer.