Laat ik jullie vandaag eens meenemen naar een stad in Oost-Vlaanderen, die aan de rivier de Durme ligt en langs de E17. Inderdaad, deze wandeling start aan het infopunt Toerisme op de markt van Lokeren. We laten de gezellige drukte van de markt achter ons en steken de Durmebrug over op weg naar wat ik persoonlijk één van de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen vind, namelijk het Molsbroek, dat tegenwoordig een gerenommeerd natuurreservaat is.

Rond dit reservaat slingert zich grotendeels een wandelpad van 5 kilometer lang, en vanop de dijk krijg je een mooi uitzicht op de verschillende variaties die je hier in het landschap aantreft, gaande van een uitgestrekte moerasvlakte, grote rivierduinen, rietvelden, zoetwaterschorren en uitgestrekte en vochtige landschappen.

Hier kan je tal van vogels spotten, waaronder tal van watervogels en terwijl je geniet van een lekker streekbiertje, een frisdrank of een koffie in het bezoekerscentrum Molsbroek; geniet je gratis van het onophoudende concert van de diverse vogels die zich hier duidelijk goed thuis voelen in dit prachtig stukje natuur.


Molsbroek – Buylaers


De terugweg verloopt, net als bij het wandelen naar dit natuurreservaat, langsheen de oevers van de Durme, waar her en der zitbanken opgesteld staan om de wandelaar de mogelijkheid te geven om even tot rust te komen en te genieten van al dat moois.

De terugweg verloopt dan weer richting Markt, maar vooraf wandel je nog langsheen het Stedelijk Museum en over het Sint-Laurentiusplein. Vervolgens gaat het via het Cultureel Centrum en het stemmige Kerkplein richting Markt, waar tal van horecazaken zijn waar je kan proeven van lekkere Lokerse specialiteiten zoals een Dobbelken, Lokerse paardeworsten, Lokerse vlaai of Laurentiusgebak als dessert. Keuze genoeg dus.

De wandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op houten palen, en je auto kan je gratis parkeren op de ruime parking langsheen de Grote Kaai, die zich op slechts 200 meter van je startpunt bevindt.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.