Op 20 oktober 2016 werd het  wandelkeurmerk ‘Premiumroute’ van het gerenommeerde ‘Deutsches Wanderinstitut’ (www.wanderinstitut.de) toegekend aan twee wandelingen in Pietersheim, Lanaken.  Pietersheim is één van de 6 wandelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België. 

Het Nationaal Park Hoge Kempen, in de provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 5700 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het Nationaal Park Hoge Kempen strekt zich uit over de gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal. Dat net in dit uniek en bijzondere gebied de eerste Belgische premiumwandelingen gecertificeerd werden, is  dan ook geen toeval. 

Het wandelgebied van Pietersheim, met de waterburcht en kinderboerderij Pietersheim als meest zuidelijke poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen (Lanaken), was na 10 jaar toe aan vernieuwing. Het resultaat is een mooi en gevarieerd wandelroutenetwerk van 8 routes, samen goed voor 38 km.  Naast de 8 lusvormige wandelingen kan de geoefende wandelaar ook zelf aan de slag om een route op zijn of haar maat samen te stellen. De basis hiervoor is het netwerk van 26 “Wandelwissels”. Wandelwissels zijn doorlopende genummerde punten waar twee of meerdere wandellussen elkaar kruisen en waar je dus van wandellus kan wisselen. Zo kan je zelf de lengte van de wandeling bepalen. Je vindt deze ‘Wandelwissel’-nummers zowel op de wandelpaal, als op de bijhorende wandelkaart.

Premiumroutes – Primeur voor België.

Twee wandelingen binnen het wandelroutenetwerk Pietersheim hebben nu het Duitse wandelkeurmerk “Premiumroute” ontvangen van het gerenommeerde ‘Deutsches Wanderinstitut’ (www.wanderinstitut.de).

Premiumroutes zijn wandelingen, die door routescouts van het Deutsches Wanderinstitut zijn beoordeeld aan de hand van strenge kwaliteitscriteria, zowel aangaande de kwaliteit van het omliggende landschap als de aard van de paden. Het uitgangspunt van dit idee van certificering is dat het in Duitsland (en bij uitbreiding in Europa) niet ontbreekt aan wandelroutes, maar dat het aanbod voor de toerist onoverzichtelijk, erg divers en de kwaliteit zeer wisselend is.

Dat maakt het vaak onvoorspelbaar of een toerist beleeft waarvoor hij gekomen was. Premiumroutes zetten in op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het initiatief voor een certificering van de eerste wandelroutes in België werd genomen door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de gemeente Lanaken in het kader van de vernieuwing en uitbreiding van het wandelgebied Pietersheim, poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

De premiumroute Pietersheim-Zuid (rode wandeling vanuit Waterburcht Pietersheim) leidt je door de dichte dennenbossen, oude beukendreven en de uitgestrektheid van Pietersembos. Verderop naar het noorden kom je terecht in de waardevolle gebieden Zijbeekvallei en Neerharerheide.

Langs de premiumroute Pietersheim-Noord mag je je verwachten aan geurende gagelstruiken, mooie vergezichten, rust en ruimte in één van de stilste en mooiste plekjes van het Nationaal Park. Beide routes laten je bovendien kennismaken met de inspanningen van het Agentschap Natuur en Bos voor meer en betere natuur.  Via het originele en handige systeem van wandelwissels, zijn de twee routes met elkaar te combineren tot een pittige dagtocht van 21,8 km. 

Met het behalen van dit Duitse kwaliteitslabel zijn dus de eerste premiumroutes in België een feit. Door de ligging van de wandelingen op een boogscheut van de Duitse en Nederlandse grens (Aachen op 40 km en Maastricht op 8 km), wordt het wandelaanbod van het Nationaal Park Hoge Kempen ook gepromoot bij het Duitse en Nederlandse wandelpubliek.  Maar ook voor de Belgische bezoekers, onderstreept dit  de uitzonderlijke waarde van het Nationaal Park voor wandeltoerisme. 

“Dankzij de combinatie van natuur, cultuur en erfgoed bieden de wandelingen van de Regionale Landschappen een unieke beleving van Limburg. Wandelen blijft, naast fietsen, één van de hoofdredenen van verblijfs-  en dagtoeristen om naar Limburg  te komen. Ik ben dan ook bijzonder blij met de toekenning van het Premium label aan 2 van de wandelroutes. Dankzij deze erkenning kunnen we Lanaken, Het Nationaal Park Hoge Kempen en bijgevolg ook Limburg nog meer profileren en differentiëren als wandelparadijs.” besluit Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed.

Praktisch:

De geheel vernieuwde wandelkaart van Domein Pietersheim is te koop voor € 2,5 in alle toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen en de toeristische diensten in de omgeving.

Alle info op http://www.nationaalparkhogekempen.be/

Alle info omtrent overnachtingsmogelijkheden en attracties in de buurt op www.toerismelimburg.be

Bron: Dienst Toerisme Limburg met een woordje van dank aan Leentje Verlinden