BLOESEM & OOGST-APP INFORMEERT EN SENSIBILISEERT

Haspengouw staat aan de vooravond van een van de drukste toeristische periodes van het jaar. Met de komst van de bloesems trekken duizenden toeristen uit binnen- en buitenland naar Limburg, om een van de meest unieke natuurfenomenen in West-Europa te bewonderen. Maar ook om mee te genieten van de vele fruitige activiteiten die tot in het najaar het zuiden van Limburg kleuren. “Met de nieuwe Bloesem & Oogst-app van Toerisme Limburg, vol filmpjes, foto’s, routes en de volledige fruitkalender is een bezoek plannen makkelijker dan ooit”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed én voorzitter van Toerisme Limburg vzw.

Haspengouw is na Zuid-Tirol de grootste fruitstreek van West-Europa. In het voorjaar vertaalt zich dat in een uniek natuurfenomeen: miljoenen bloesems die de glooiende heuvels omvormen tot één kleurenzee. De voorbije jaren zakten in de bloesemperiode duizenden fietsers, wandelaars en toeristen af naar het zuiden van Limburg. En ook nu verwacht Toerisme Limburg weer een hoge bezettingsgraad van de logies in de fruitstreek.

Wanneer de bloesems precies ontluiken, hangt natuurlijk af van het weer. Hoe meer zon, hoe sneller de prachtige kleuren de kop opsteken. De bloei van de perenbloesems worden verwacht rond 20 april en de bloei van de appelbomen tegen eind april. Dat weerhoudt de fruitsteek er niet van om nu al in actie te schieten.

Gedeputeerde Igor Philtjens: “De Limburgse landschappen zijn sowieso een toeristische troef, maar met de bloesems krijgen onze decors nog iets extra en vanaf april organiseert de fruitstreek een waaier aan activiteiten. Tientallen fruitbedrijven, veilingen en wijndomeinen openen hun deuren voor rondleidingen, muziek en animatie. ’s Avonds zijn er feeërieke nocturnes met wandelingen tussen vuurpotten in de boomgaarden. Tijdens picknicks proeven bezoekers van de heerlijkste streekproducten. Lokale cultuurhistorische steden zoals Sint-Truiden, Tongeren, Bilzen en Borgloon ogen in deze periode extra charmant.”

Bloesem & Oogst-app

Om de toeristen wegwijs te maken in alle fruitactiviteiten lanceerde Toerisme Limburg de Bloesem & Oogst-app met filmpjes, wandel- en fietsroutes, logeeradresjes én de volledige activiteitenkalender. Igor Philtjens: “De gratis app is ideaal om je trip te plannen, maar ook om digitaal al een kijkje te nemen achter de schermen van fruitbedrijven, wijndomeinen en veilingen. Via de Bloesem & Oogst-app kunnen toeristen bovendien ook automatisch linken naar de  gratis Fietsparadijs Limburg-app die meer dan 40 themafietsroutes bevat waaronder 6 belevingsvolle fietslussen in de fruitstreek.”

De app, die gratis downloadbaar is via de AppStore en Google Play, geeft ook een sensibiliserende boodschap mee. “We geven de boodschap ‘Pluk de dag, niet het fruit’ mee. Hiermee sensibiliseren we de toeristen om het werk van de fruitteler te respecteren en geen fruit van de bomen te plukken. Nog niet meteen van toepassing tijdens de bloesemperiode, maar als de toeristen zien hoeveel er in de oogstmaanden te beleven valt, zullen ze zeker terugkomen wanneer het fruit plukrijp aan de bomen hangt”, besluit Igor Philtjens.

Online bloesemmeter en Limburg Vakantiegids

Op toerismelimburg.be/fruit kunnen toeristen de stand van de bloesems op de voet volgen. Ze vinden er eveneens de online fruitkalender en de mogelijkheid om online hun verblijf te boeken. Ook de gratis Limburg Vakantiegids licht de fruitstreek extra uit. De Limburg Vakantiegids is gratis verkrijgbaar in alle toeristische infokantoren van Limburg. In de infokantoren van Haspengouw is eveneens de brochure “De fruitige smaak van Limburg” gratis verkrijgbaar. 

Met dank aan de dienst Toerisme Limburg en in het bijzonder aan Leentje Verlinden van wie ik deze tekst mocht plaatsen.