Thorn, gelegen in de Nederlandse provincie Limburg, is het eerste stadje op de westelijke Maasoever vanaf Maastricht, en het staat bekend als het ‘Witte stadje’, omwille van zijn witte huisjes in het centrum.

Het stadje kende ook een rijk verleden, want in de 10de eeuw werd er een abdij gesticht, die zich in de loop van de 12de eeuw ontwikkelde tot een stift met aan het hoofd een abdis. Deze abdis had wereldlijke bevoegdheden en bestuurde net als een vorstin een waar miniatuurvorstendom.

Volgens de geschiedenisboeken was het één van de stiftdames die in 1673 een ‘Kapel onder de Linden’ stichtte en daarmee de aanzet gaf tot de oprichting van een aantal gebedshuisjes of devotiekapelletjes.

Deze kapelletjes vond je terug in het veld, of in het dorp en werden gebruikt als markante rustplaatsen voor processies uit alle windhoeken, welke op weg waren naar de Kapel onder de Linden.

Onder de Fransen hebben de inwoners van Thorn het zwaar te verduren gehad, maar in de vorige eeuw kreeg de oude kern van Thorn een nationale erkenning en werd het aangewezen tot beschermd stadsgezicht.

Deze wandeling laat je genieten van de omgeving in en rond Thorn. Het startpunt ligt aan Kapel 4, 6017 RB Thorn en aan de hand van verschillende knooppunten ben je goed voor 5,8 kilometer wandelplezier. De te volgen knooppunten zijn: 23 – 37 – 36 – 40 – 43 – 42 – 61 – 60 en weer terug naar 23.

Met dank aan de Dienst Toerisme Limburg!