Bij het lezen van de titel van deze pagina weet ik zeker dat er menig belletje gaat rinkelen. Niemand had de film Mira gezien in 1971, maar iedereen kon er ’s anderdaags over meepraten. Het boek ‘De teleurgang van den Waterhoek’ was een roman van Stijn Streuvels die jaren later verfilmd werd door Fons Rademakers en waarin Willeke van Ammelrooy de hoofdrol voor haar rekening nam.

Deze wandeling neemt je mee langsheen afgesneden Scheldebochten, die coupures worden genoemd, en die de Avelgemse Scheldemeersen. Eén van die coupures, Mira genaamd, ontleent zijn naam aan de roman van Stijn Streuvels, die zich hier vlakbij heeft afgespeeld. De Mirawandelroute is in totaal 12,4 kilometer lang en trekt via de Trimaarzate, een voormalige spoorwegbedding, dwars doorheen de bloemrijke graslanden, rietvelden en houtkanten.

Je wagen kan je gratis parkeren op het Daniël Vermandereplein aan de Sint-Martinuskerk in Avelgem. De bezienswaardigheden onderweg zijn onder andere het huisje van Mira, Coupure Deweer en de Avelgemse kouters. Deze route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. De Mirawandelroute kan je ook als wandelkaart bestellen bij Westtoer.

Bron: De Leiestreek anders bekeken, een uitgave van Toerisme Leiestreek vzw.

Met dank aan de dienst Toerisme Leiestreek vzw.
Met dank aan de dienst Toerisme Westtoer.