Ditmaal gaat alle aandacht naar de ruiters en menners die regelmatig gebruik maken van de bestaande ruiter- en mennetwerken. Vandaag wil ik een dagtocht van 25 kilometer, het Wolfsdonkpad aan jullie voorstellen. Het concept is vrij eenvoudig en voor iedereen toegankelijk. Start met je paard of met paard aan koets aan manege Ruitershof in Langdorp en volg de knooppunten van het Ruiter- en mennetwerk de Merode.

Via de Merodebossen en over zandwegen kom je naar stille natuurplekjes. Bij aangename temperaturen kan je eens stoppen voor een ijsje in de befaamde Likdreef aan de abdij van Averbode; of geniet van een lunch in het belevingscentrum Het Moment, dat zich binnen de abdijmuren bevindt. Breng een bezoek aan het charmante geboortehuis van Ernest Claes in Zichem. Kuier door Scherpenheuvel-Zichem, welke bekend staat als bedevaartstad en bezoek de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek.

Beklim de Maagdentoren in Zichem, die in de 14de eeuw dienst deed als uitkijk- en verdedigingstoren aan de oever van de Demer. Kortom alle ingrediënten zijn aanwezig om er een mooie uitstap en een onvergetelijke dag van te maken. Het wandelnetwerk De Merode is goed voor 500 kilometer over de mooiste bos- en natuurwegen, langs kastelen, abdijen en dorpspleintjes. Voor slechts 6,5 euro kan je de kaart bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be.

Bron: Van Stal! (P)aardige uitjes in Vlaams-Brabant.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant en in het bijzonder aan Mevrouw Sabrina Wuyckens.

Info betreffende de foto op deze pagina: © Copyrigh Lander Loeckx.