Voor de fietsers onder jullie die graag genieten van de charme van pittoreske dorpjes zoals Meldert en Hakendover, de vruchten die de akkers voortbrengen en dit in combinatie met een lekker streekbier zoals de Witte van Hoegaarden, een Alpaïde of een ander streekbier, kan ik deze “Bier- en Bietenroute” ten zeerste aanbevelen.

Aan de hand van opeenvolgende fietsknooppunten krijg je een route van 41,4 kilometer voorgeschoteld die je meeneemt doorheen de pracht en praal van het mooie Hageland. Starten doe je aan het park van de stilte, beter gekend als de Tuinen van Hoegaarden, Houtmarkt 1 in Hoegaarden.

Vooraleer je start met de fietstocht kan je hier verschillende activiteiten doen zoals: een wilde kruiden-proeverswandeling; een bezoek brengen aan huisbrouwerij en distillerie Nieuwhuys; het natuurgebied de Rosdel ontdekken, waarbij de Natuurakkers tal van vogels, zoals geel- en grauwgorzen, ontvangen die menig bezoekers laten genieten van hun prachtig zangtalent.

De Tuinen van Hoegaarden vind je in de Houtmarkt 1 te Hoegaarden en er is een gratis parking voorzien op de Houtmarkt en op het Gemeenteplein. Eénmaal de wagen geparkeerd en de fiets(en) uitgelanden, kan de tocht beginnen.  Starten doe je aan knooppunt 16 en daarna gaat het verder via knooppunten 14 – 35 – 13 – 24 – 64 – 62 – 60 – 56 – 57 – 63 – 15 en weer terug naar je vertrekpunt aan nummer 16.

Bezienswaardigheden die zeker de moeite zijn om even af te stappen zijn:

  • het bezoekerscentrum ’t Wit Gebrouw waar je alles te weten komtover de witbrouwgeschiedenis, proeven kan je meteen daarna doen in het Kouterhof (gelegen tussen knooppunt 16 en 14)
  • het Suikermuseum en het MuseumCafé in Tienen (aan knooppunt 24)
  • het dorpje Hakendover, bekend van zijn jaarlijkse paardenprocessie op Paasmaandag (gelegen tussen knooppunt 60 en 56)