Een geuteling kan een beetje vergeleken worden met de traditionele pannenkoek, alhoewel het toch niet helemaal hetzelfde is, want speciaal om de bijzondere smaak te bekomen, wordt er soms een snuifje kaneel aan toegevoegd en naar traditie worden deze koeken gebakken in een oven die langs beide kanten voorzien is van een houtvuur.P1060555

Er komen meerdere mensen aan te pas bij het bakken van deze specialiteit, waarvan het dorp Elst in de gemeente Brakel de eerste was om deze speciale koeken ook buiten de regio bekendheid te bezorgen. Zoals je ziet op deze foto zijn er drie mensen bij betrokken, en zorgen ze samen als één geoliede machine, dat de lekkernij in een voortdurend en onophoudend tempo wordt gebakken en dat allemaal bij hevige temperaturen.

P1060555 2

Naar jaarlijkse gewoonte is er het weekend van de eerste zondag die volgt na 9 februari het Geutelingenfeest in Elst. Stichtend lid van het Elstse geutelingencomité is Michel Watté, die dit samen met wijlen Johan De Koekelaere en Walter Serbruyns oprichtte met als doel om dit unieke streekproduct een grotere bekendheid te geven. Michel werd onlangs op 1 februari begraven op de leeftijd van 78 jaar. Hiermee verliest Elst een graag geziene figuur.

Als je van plan bent om naar deze streek af te reizen, krijg je de keuze om het Geutelingenpad te bewandelen; deze wandeling bestaat uit twee aparte stukken, die tevens gecombineerd kunnen worden. De eerste lus brengt de wandelaar langsheen de Dompels, een beukenbos; en de tweede wandeling neemt je mee naar de Perlinkmolen.

Welke wandeling je ook verkiest, hou er rekening mee dat dit toch een vrij zware wandeling is doorheen het overgangsgebied tussen de Vlaamse Ardennen en de Zwalmstreek, met hoogtes tussen de 50 en 100 meter boven de zeespiegel. Maar anderzijds is het een vergezichtenwandeling over landelijke wegen, smalle paadjes en doorheen valleien.

De beide wandelingen zijn bewegwijzerd met wit-groene borden waarop de nam van deze wandeling vermeld staat, maar de volledige beschrijving van beide tochten kan je best afdrukken en meenemen, zodat je onderweg alle info hebt die ervoor zorgt dat je weer aan de startplaats aankomt.