Vlaanderen beschikt over meer dan duizend fiets- en mountainbikeroutes, welke verspreid liggen over de vijf Vlaamse provincies (West-Vlaanderen; Oost-Vlaanderen; Antwerpen; Vlaams-Brabant en Limburg) en de verkoop van de fiets zit de laatste jaren in de lift, mede dankzij de uitvinding van de elektrische fiets, waardoor het voor iedereen mogelijk is om een fietstocht te maken, al dan niet volgens de fietsknooppunten.

Echter de personen met een beperking worden al gauw vergeten en spijtig genoeg zijn er in die Vlaamse provincies onvoldoende inspanningen gedaan waardoor deze mensen een beetje in de kou worden gezet. In Vlaams-Brabant hebben de besturen van Geetbets, Kortenaken, Linter, Tienen en Zoutleeuw vele inspanningen geleverd om de routes toegankelijk te maken voor de mensen met een beperking.

Dat betekent dus ook dat alle routes die zijn opgenomen in de brochure “Grenzeloos Toegankelijk”, gecontroleerd werden door het Toegangkelijkheidsbureau vzw en werd er nadien in overleg met de steden en gemeenten aanpassingen uitgevoerd waar nodig. Wil je deze brochure bekomen, of wens je op de hoogte te blijven van nieuwe toegankelijke routes, projecten, regelgeving, enz… bezoek dan eens de volgende websites:

De eerste fietsroute in het kader van Grenzeloos Toegankelijk: de Vinneronde fietsroute.

Starten doe je aan het provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw. Je kan kiezen voor een tocht van 16,3 kilometer of opteren voor de uitgebreide route van 20,4 kilometer. Alle belangrijke informatie betreffende de bezienswaardigheden in de buurt kan je bekomen op de website van Toegankelijk Vlaanderen.

Belangrijke informatie:

Met deze route kom je langs valleien en boomgaarden, die kenmerkend zijn voor deze streek; met als kers op de taart Zoutleeuw, beter gekend als het kunstschrijn van Vlaams-Brabant. Aangezien Zoutleeuw kon ontsnappen aan de beeldenstorm bleven heel wat kerkschatten en beelden intact en de Kleine Gete was één van de belangrijkste handelsroutes binnen het Hertogdom Brabant. Het loont dus zeker de moeite om even halt te houden wanneer je er langs fietst.

Nuttige adressen:

  • Cafetaria de Passant, Sint-Truidensesteenweg 1a, Zoutleeuw
  • De Pottekaashoeve, Pottekaasstraat 7, Zoutleeuw
  • Dienst Toerisme Zoutleeuw, Historisch stadhuis, Grote Markt, Zoutleeuw

Deze eerste fietsroute in een reeks van zeven, welke binnenkort ook op mijn website zullen verschijnen, kwamen tot stand dankzij de goedkeuring en de medewerking van de Dienst Toerisme Vlaams-Brabant, waarvoor mijn dank!