Eén van de mooiste fietstochten in de provincie Limburg, is deze welke je langsheen de oevers van de Maas brengt op de grens tussen België en Nederland. Ontdek de charme van de veerboten welke je gratis naar de andere kant van de Maas brengen; geniet van de eindeloze vergezichten terwijl je fietst langs de oevers van deze machtige stroom welke ontspringt in Frankrijk en vervolgens door ons land en Nederland vloeit, waar ze dan via de Nederlandse rivierdelta uitmondt in de Noordzee.

De startplaats van deze 48 kilometer lange fietstocht is Fietsonthaal- en servicepunt De Wissen, Maaspark z/n in Dilsen-Stokkem en is voorzien van een ruime en gratis parking. Neem vooraf de tijd om even binnen te gaan en te genieten van de toeristische info, de tentoonstellingen, het vlechtwerkmuseum, de kampeervlotten, de gastenkamers, de fluisterboten en twikes, de wandelroutes en de brasserie, je kan hier zelfs een fiets huren. Meer info omtrent De Wissen bekom je door op de volgende link te klikken: http://www.dewissen.be/.

Starten doe je aan knooppunt 50, De Wissen, en van daar uit neemt deze fietstocht je mee door de Maasgemeenten Dilsen-Stokkem en Maasmechelen en Maasdorpjes Leut en Meeswijk. Ontdek in Leut het kasteeldomein Vilain XIII, de eerste afbeeldingen van dit kasteel dateren uit de 16de eeuw, maar de ronde donjontorens en de dubbele slotgracht maken je duidelijk dat het hier om een oudere middeleeuwse feodale waterburcht gaat.

Op Nederlandse bodem fiets je dan langsheen het Kasteel vab Elsloo, gelegen aan de voet van de Maasberg en in de nabije omgeving van het Julianakanaal. Op weg naar Leut en tussen knooppunt 57 en 51 in Kotem staan spotters opgesteld, deze intelligente periscopen geven je een prachtig uitzicht op het landschap en via beeld- en geluidsfragmenten kom je alles te weten over de geschiedenis van deze streek.

De te volgen knooppunten zijn: 50 – 56 – 57 – 51 – 52 – vervolgens fiets je op Nederlandse bodem naar knooppunt 17 – 45 – 27 – 19 – opnieuw steek je de Maas over richting België voor de laatste kilometers te fietsen via knooppunt 46 – 49 en tot slot je startpunt, knooppunt 50 aan De Wissen.