Limburgers houden ervan om te fietsen langsheen verschillende kanaaloevers omdat ze heel vaak afgeboord zijn met rijen van bomen, welke je beschermen tegen de zon op een mooie zomerdag, maar terzelfdertijd ook beschutting geven tegen regen en wind.

Onderweg zijn er voldoende zitbanken voorzien, waar je even kan rusten terwijl je geniet van een picknick en vissers op de oevers nemen graag de tijd om even een babbeltje te slaan of om hun vangst te tonen.

Dankzij het boek “De 50 mooiste knooppuntenroutes in Vlaanderen” van Lannoo kan ik zulk een mooie fietsroute, welke ik eveneens gepland heb om zelf nog te fietsen,  op mijn website plaatsen, zodanig dat iedereen de schoonheid van deze streek al fietsend kan ervaren.

De route is 38,5 kilometer lang en start aan de Sint-Michielskerk in Bree. Parkeren in het centrum is betalend, maar als alternatief kan je eveneens starten in de deelgemeente Beek, dat gelegen is op de verbindingsroute op slechts 1 kilometer van knooppunt 7, waar de start en aankomst voorzien zijn.

Aan de hand van verschillende knooppunten wordt de lus van deze fietstocht samengesteld en in chronologische volgorde zijn dat de volgende: Sint-Michielskerk in Bree en dan knooppunten 7 – 8 – 211 – 203 – 204 – 202 – 241 – 220 – 201 – 213 – 212 – 211 – 8 – 7 en dan uiteindelijk weer naar de Sint-Michielskerk in Bree.

Wie niet over het boek met de mooiste fietsknooppuntenroutes beschikt, zou ik het aanraden om de fietskaart van het Fietsroutenetwerk Limburg aan te schaffen voor de prijs van 9,5 euro, te koop bij de plaatselijke diensten voor Toerisme Limburg. Bestellen kan ook via www.toerismelimburg.be

Mooie stopplaatsen onderweg zijn:

  • Bocholt met het grootste brouwerijmuseum van Europa
  • de Bocholtenaren die in 1910 geschiedenis schreven door de kerktoren over een afstand van 9,4 meter te verplaatsen en sindsdien hun naam “torenkruiers” verdienden; Giovanna en Ronny openden vorige lente hun gelijknamige brasserie “De Torenkruier ” naast de beroemde kerktoren; hier kan je terecht voor een lekker streekbier, een heerlijke snack met dagdagelijkse verse producten bereid,  of lekker smullen van een ijsje, een wafel of een pannekoek. Kijk zelf via deze link wat ze jullie zoal te bieden hebben: http://www.de-torenkruier.be/nl/welkom-in-brasserie-de-torenkruier
  • de Zuid-Willemvaart
  • het kanaal Bocholt-Herentals
  • dorpskern van Sint-Huibrechts-Lille
  • centrum van Neerpelt
  • de Lozerheide
  • natuurzone Broekkant
  • Bree met zijn Sint-Michielskerk en koffiebranderij de Gulden Tas, het Rijtuigenmuseum en de Pollismolen waar ook een Bos- en pijpenmuseum zijn ondergebracht