Vooraleer jullie de fietsen in of op de wagen installeren, wil ik eerst nog een woordje uitleg kwijt over Droog-Haspengouw, want mijn Aardrijkskunde is niet meer wat het ooit geweest is en ik denk dat dat bij sommige mensen onder jullie eveneens zo is. Maar alle begrip daarvoor. Deze streek, welke zich in het zuidelijkst deel van de provincie Limburg bevindt, omvat het gebied tussen de Kempen, het Hageland, de Condroz, de Maas en het Land van Herve.

Het landschap typeert zich als een open akkergebied waarin hier en daar kleine dorpjes, gehuchten en alleenstaande boerderijen, welke meestal machtige vierkanthoeven zijn, verscholen liggen. Heel vaal waren deze hoeven dan ook eigendom van de adellijke heren, commanderijen, kloosters, abdijen of zelfs bisschoppelijke instellingen.

Droog-Haspengouw is ook een regio waar men een beetje aan fruitteler doet, maar de klemtoon ligt hier vooral op de akkerbouw waarop graangewassen, voedergewassen en nijverheidsgewassen geteelt worden. Daarnaast zijn er ook nog verschillende concentraties van veeteelt zoals vleeskoeien en varkens. De bekendste PiƩtrainvarkens danken hun naam aan het gelijknamige dorpje bij Jodoigne, gelegen in Waals-Brabant.

Deze fietstocht start aan het gemeentehuis van Gelinden en volgt volledig de bewegwijzering van het fietsroutenetwerk Haspengouw. Dat betekent dus ook dat het heel nuttig is om je als fietser van deze kaart te voorzien, zodat je bij eventuele omleidingen of andere onderbrekingen op je route, steeds weer goed aankomt. Nog even vermelden dat de fietstocht hoofdzakelijk over verharde wegen loopt, met hier en daar een strook aardeweg.

De te volgen fietsknooppunten zijn: 164 – 167 – 166 – 184 – 182 – 181 – 165 – 160 en terug fietsen richting 164 tot wanneer je terug aan het gemeentehuis van Gelinden bent aangekomen.

Enkele bezienswaardigheden onderweg zijn:

  • de prachtige vergezichten die deze streek rijk is
  • de Damshoeve in Muizen
  • de 18de eeuwse H. Kruiskerk in Muizen
  • het prachtig uitzicht in Jeuk, met centraal de Sint-Joriskerk

Natje en een droogje:

  • in Gingelom en Heers zijn er enkele plaatsen waar je kan stoppen

Info:

  • Kan je bekomen bij de dienst Toerisme Haspengouw, Begijnhof 8 te Sint-Truiden of bij Toerisme Heers, Paardskerkhofstraat 20 te Heers
  • ofwel via www.haspengouw.be