Wil je in de eerste plaats meer komen te weten in verband met deze groene long rond Brussel, klik dan op de volgende link en je vind er alle antwoorden: https://www.langsvlaamsewegen.be/vlaams-brabant/groene-gordel/.

Wat betreft de fietsroutes in deze prachtige streek, kan ik jullie de onderstaande van harte aanbevelen:

Boerenkrijgroute, met een totale afstand van 44 kilometer: De Boerenkrijgroute slingert zich een weg doorheen de meest noordwestelijke hoek van het Pajottenland: door plaatsen zoals Affligem, Roosdaal, Ternat en Liedekerke; en eventjes volgt zij de rivier de Dender op de grens met Oost-Vlaanderen. Het landschap daagt de fietsers uit om te klimmen en te dalen, om de Dendervallei en het Pajottenland te overschouwen en om de talrijke getuigen van een rijk en roemrucht verleden te bewonderen door middel van verschillende landhuizen, kastelen, de abdij van Affligem, de gesloten hoeves, de water- en windmolens, een grot, het geboortehuis van Pol De Mont, kerken en brouwerijen. Deze bewegwijzerde fietstocht start aan het Bloso-centrum Heuvelkouter.

Bruegelroute, met een totale afstand van 45 kilometer: je start in St. Anna-Pede (Dilbeek) aan het kerkje, nabij weerbestendige kleurenreproducties van de mooiste schilderijen van de grootmeester Pieter Bruegel. Vele van zijn schilderijen bevatten duidelijk herkenbare elementen uit de groene, golvende Pedevallei. De Bruegelroute bestaat uit twee lussen van ongeveer 22 km die elkaar in Sint-Anna-Pede/Sint-Gertrudis-Pede bijna raken. Daarom heeft men dus ook de mogelijkheid om slechts  een helft te fietsen, ofwel zuidelijk in richting Gaasbeek, ofwel noordelijk in richting Sint-Martens-Bodegem. De goed bewegwijzerde route loopt door het mooie Pajottenland, wat men al eens het “Toscane van het Noorden”durft te noemen, en langs een groot aantal bezienswaardigheden : de Luizemolen, het Kasteelmuseum van Gaasbeek, het Colomakasteel, de watermolen van St. Gertrudis-Pede, en de brouwerijen van de vermaarde streekbieren lambiek, geuze en kriek, die men zeker eens moet proeven.

De 8 van Zemst, met een totale afstand van 54 kilometer: Een bepijlde  fietsroute welke start aan de Schranshoeve te Eppegem. Hier heb je als fietser ook de keuze in welke richting je wil vertrekken: ofwel kies je voor de westelijke lus die vooral doorheen Zemst-Laar en Eppegem loopt, terwijl de oostelijke lus Hofstade en Elewijt doorkruist. Deze beide lussen snijden mekaar aan de Schranshoeve en zijn samen goed voor een totale lengte van 54 km.

De Vierdorpenroute, met een totale afstand van 38 kilometer: deze bewegwijzerde route staat garant voor een traject dat doorheen de vier deelgemeenten van Grimbergen loopt: Grimbergen-Centrum, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever; maar ook andere dorpen zoals Verbrande-Brug, Borcht, enz…eisen de aandacht op. De bedoeling van deze fietstocht is om zoveel mogelijk bezienswaardigheden, het landelijk karakter, de historische en toponymische littekens en het landschappelijk schone aan de fietsende bewonderaars te tonen. Je start je tocht aan de Abdij van Grimbergen.

Druivenstreek fietsroute, met een totale afstand van 43 kilometer: Deze fietsroute situeert zich tussen Tervuren en Oud-Heverlee, zijnde de druivenstreek; en deze route is samengesteld aan de hand van de knooppunten van het Dijleland. De te volgen knooppunten zijn: vertrekkend aan knooppunt 46 aan het Park van Tervuren: 60 – 57 – 7 – 6 – 5 – 79 –  1 – 2 – 3 – 9 – 19 – 45 – 46. Het wordt een rit over onverharde wegen, over kasseien en af en toe valt er een heuvel te beklimmen, maar daarna wordt je getrakteerd op prachtige vergezichten. In de typische dorpjes Sint-Agatha-Rode, Leefdaal en Sint-Joris-Weert heb je de kans om even tot rust te komen en je vermoeide benen nieuwe energie in te pompen op één  van de vele leuke terrasjes.