Boutersem is een plaats en gemeente in het Hageland in de provincie Vlaams-Brabant, en een andere naam die door de bewoners wordt gebruikt is Baatsem. Boutersem telt slechts 7.500 inwoners en één van de meest bekende Boutersemnaren is ongetwijfeld Elodie Quédraogo, de topatlete.

Met de fiets doorheen het Hageland fietsen is genieten van prachtige landschappen en hele mooie vergezichten; af en toe moet je misschien eens recht op de trappers staan om een helling te trotseren, maar na elke klim komt dan ook weer telkens een afdaling tussen akkers, weilanden en bossen en fruitbomen.

Sommige van deze wegen zijn afgeboord met hagen, dat is een vage verwijzing naar het kreupelhout dat hier vroeger veelvuldig aanwezig was en waardoor deze streek haar naam kreeg; namelijk het Hageland.

Deze fietstocht die ik jullie nu wil voorstellen start en eindigt aan de Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopnemingkerk, in de Roosbeeksestraat te Vertrijk (Boutersem), waar er een viertal parkeerplaatsen voorzien zijn aan de kerk en ook nog enkele parkeermogelijkheden in deze doodlopende straat.

Fietsen doe je over landelijke wegen die af en toe licht heuvelachtig zijn en na 32 kilometer op de teller ben je weer aan je startpunt. De route is niet bewegwijzerd, maar werd samengesteld aan de hand van deze opeenvolgende knooppunten: kerk – 36 – 69 – 32 – 18 – 23 – 96 – 22 – 21 – 67 – 68 – 37 – richting 36 volgen tot je weer aan de kerk bent.

Zet je fiets even aan de kant en geniet van deze momenten:

  • de Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopnemingkerk, waarvan het grootste deel dateert uit de 16de eeuw
  • het valleitje van de Snoekengracht, een uitloper van het gelijknamige natuurreservaat
  • de laatgotische Sint-Annakerk van Roosbeek
  • de kapel van heilige Rochus, gebouwd in 1960 en voorzien van een klokkentorentje
  • de Tafelbos waar de Vosselbeek doorheen stroomt
  • de Sint-Maartenskerk van Lubbeek
  • de Sint-Hilariuskerk

Via deze link kan je de routebeschrijving en alle info die je onderweg nodig hebt downloaden: http://www.reisroutes.be/fietsroutes/fietslus-boutersem-84-1.aspx

Andere fietsroutes in het Hageland zijn:

https://langsvlaamsewegen.be/de-wijnroute-dubbel-fietsplezier/

https://langsvlaamsewegen.be/reynvaertroute-diest-en-het-hageland-heten-je-welkom/

https://langsvlaamsewegen.be/ontdek-haspengouw-op-een-originele-manier/