Wie aan Lovendegem denkt, denkt meteen aan het Meetjesland, een regio die al sinds vanouds werd bewoond, want Lovendeghem betekent vestiging of vaste verblijfplaats van een zekere Luvand en de zijnen; en de naam Lovendeghem werd reeds in de 12e eeuw vermeld.

Lovendegem is bovendien ook de thuisbasis van De Flandrien, wat geen café of taverne is, maar een eetcafé is, met als specialiteit de Belgische keuken en gerechten op de grill.

Dit gezellige huiskamerrestaurant heeft zijn naam te danken aan Maurice De Waele, een beroepsrenner met allure die vier maal heeft deelgenomen aan de Tour de France; welke hij ook won in 1929. Op zijn palmares staan nog heel wat andere belangrijke overwinningen zoals onder andere, de ronde van België en de ronde van het Baskenland.

Tevens was dit toenmalige huis, de ouderlijke woning van Maurice en als eerbetoon hangt er nog steeds een foto van deze wielerlegende in het restaurant.

Van zodra je het restaurant binnenstapt, word je heel vriendelijk ontvangen en naar je plaats begeleid; waar je  meteen ook een drank- en een menukaart wordt aangeboden.

Eten à la carte is zeker geen probleem, want er is keuze uit verschillnede voorgerechten, salades, hoofdgerechten en dessert en zelfs een menu wordt regelmatig aan de kaart toegevoegd.

Het kermismenu dat op de kaart stond bestond uit een cava met een wachtbordje, daarna een carpaccio van rund ofwel sint jacobsvruchten met foie gras; vervolgens een heerlijke sorbet die onze eetlust weer deed versterken, zodanig dat het hoofdgerecht, ossehaas met seizoensgroenten en frietjes, zonder veel aarzelen verorberd werd. Afsluiten deden we met een café glacé, tenzij je koos voor het speculoosijs.Dit heerlijke menu kon je krijgen zonder wijnen voor de prijs van 45 €, en 50 € met de aangepaste witte en rode wijnen .

Niettegenstaande het restaurant volgeboekt was en wij met een groep van acht personen waren, hebben we nooit lang moeten wachten, wetende dat alles in de keuken  à la minute wordt bereid; want de gerechten kwamen in een vlot tempo na elkaar, waarbij er steeds de nodige tijd werd geboden om het gesprek tussen de maaltijden verder te zetten.

Heb je zin om het Meetjesland al wandelend of fietsend te verkennen, dat kan ook want deze streek telt heel wat routes, die je de mooiste plekjes laten zien; en na een deugdoende wandeling of fietsttocht kan ik je dit restaurant ten zeerste aanbevelen als aflsuiter van een mooie dag in het Meetjesland.

Eetcafé De Flandrien    Oostveldkouter 141                                                                                                                                                                                                       9920  Lovendegem

09 / 373  58  08

Gesloten op dinsdag en woensdag

http://www.deflandrien.be/