Kies in functie van je gebruik:  fiets je vaak, dan is een duurdere helm een goede investering. Blijft het bij een ritje zo af en toe, dan kun je gerust gaan voor een iets goedkoper exemplaar.

Ga voor nieuw:  schaf je een nieuwe helm aan en zeker geen tweedehandse. Zo ben je zeker dat hij ‘ongevalvrij’ is en nog voldoende beschermt.

Op tijd vervangen:  bij een val wordt de zachte binnenkant van je helm meestal ingedrukt. Ook al zie je die ‘schade’ niet langs de buitenkant, toch is hij niet meer veilig. Koop dus altijd een nieuwe helm na een val.

Juiste label:  check of je exemplaar het juiste label draagt. Op een kwaliteitshelm staat een CE-markering en een EN 1078-nummer voor volwassenen (Europese norm) of EN 1080 voor kinderen.


Juiste maat:
  de omtrek van je hoofd komt overeen met de maat van je helm. Hoe meet je dit? Ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Als je de helm hebt vastgemaakt en je schudt vervolgens met je hoofd en hij blijft goed zitten, dan heb je de juiste maat te pakken.

Zet ‘m goed op je hoofd:  recht om te beginnen, de voorkant 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Schuif hem niet naar achteren. Zorg er ook voor dat je slapen bedekt zijn (vooral belangrijk voor kinderen) en dat de sluiting van de bandjes niet over kin kan schuiven.

Ben je op zoek naar een helm? Neem dan zeker een kijkje in de webshop van Het Laatste Nieuws!

Bron:  het Laatste Nieuws!