Voor diegenen onder jullie die het nog niet wisten, wou ik deze post starten met te vermelden dat Erpe-Mere zich terecht de watermolengemeente mag noemen, want op het grondgebied vind je er maar liefst negen watermolens terug, waarvan er nu nog drie maalvaardig zijn.

Je vind deze drie terug in Mere, daar staat de Gotegemmolen, de Cottemmolen staat in Erpe en de Watermeulen staat in Ottergem.

Deze molens worden enkele keren per jaar in werking gezet; onder andere op de Molendag alsook op de Open Monumentendag.

Erpe-Mere ligt vlak bij de autosnelweg E40, telt een kleine 20.000 inwoners en heeft als deelgemeenten: Aaigem, Bambrugge, Burst, Erondegem, Erpe, Mere, Ottergem en Vlekkem en vlakbij de kerk van Erpe vind je een kasteelmotte terug,  één van de best bewaarde en grootste mottes terug van België en Nederland.
De Fauconniersmolen 3Wat zeker ook de moeite loont om te doen is de Mereminnenweg in Mere; dit is een poëzieroute die leidt langs de mooiste plekjes en onderweg staan verschillende borden met daarop gedichten uit de bundel “Het Mere dat ik min” van de lokale dichter André De Graeve.

Onderweg kan je even tot rust komen aan de Dikke Kapel in Mere, welke in 1640 gebouwd is en daarmee ook het oudste monument werd van Mere. Rond de kapel tref je 12 grote lindebomen. Nog in Mere, in de Schoolstraat, vind je de onlangs gerestaureerde Kruiskoutermolen: dit is een houten molen van het type staakmolen welke drie zolders telt, iets wat zeer uitzonderlijk is.

Vlekkem nodigt dan weer uit tot een bezoek aan het atelier van de vermaarde beeldhouwer, ebenist en designer Herman De Somer. Dit atelier van de in 2008 overleden kunstenaar vind je op een steenworp van het kerkje van Vlekkem, waar je binnenin de indrukwekkende en vier meter lange kruisweg van De Somer kan bezichtigen.

De vele gele dotterbloemen welke in maart en april in bloei staan, vind je terug in het natuurgebied Den Dotter dat zich uitstrekt over de twee oevers van de Molenbeek op de grens van Aaigem en Heldergem (Haaltert). Vlakbij bevindt zich de Geitenboerderij Volckaert, waar je de geitjes ziet  en waar je kan proeven van de vele zuivelproducten die van geitenmelk gemaakt worden.

Een ander natuurgebied, Honegem, ligt op de grens van Erpe, Lede en Hofstade (Aalst) en bestaat voornamelijk uit weiden, meersen, hier en daar een bosje en oude turfputten.

KruiskoutermolenVoor wie houdt van een lekker streekbiertje, moet  beslist halt houden aan de kleinbrouwerij Den Glazen Toren. Hier brouwen drie fervente bierliefhebbers sinds 2004 hun eigen bieren. Op de kaart in een aantal lokale cafés vind je de volgende bieren terug: Saison d’Erpe-Mere; Ondineke of Oilsjtersen tripel, Canaster en Jan De Lichte. Deze bieren kan je ook op zaterdag aan de poort van de brouwerij kopen.

Tot slot is er nog de Struisvogelfarm, waar je alles te weten komt over het leven en de kweek van deze dieren; en verder vind je er ook nog een winkel en een restaurant terug, waar je van al deze verschillende struisvogeldelicatessen kan proeven.

Zin om de streek nog beter te verkennen en nog langer te verblijven, maak dan vlug een reservatie voor een overnachting In De Lossen Teugel, Delestraat 17 in Erpe en klik op deze link: http://www.indelossenteugel.be.

Deze 18de eeuwse vierkantshoeve heeft een studio en is ideaal gelegen om te wandelen, te fietsen, te paard rijden, een stad te bezoeken of gewoonweg om even tot rust te komen ver weg van de drukte van het alledaagse leven.