In de volksmond wordt er wel eens gezegd: ‘onbekend is onbemind’; en dat zullen diegene die er nog nooit geweest zijn waarschijnlijk ook beamen. Maar de vele duizenden toeristen die keer op keer deze streek bezocht hebben, zullen onmiddellijk in de pen kruipen en literair met mij in de clinch gaan. En gelijk hebben ze, want de Voerstreek heeft niet alleen het hoogste punt van Vlaanderen, maar heeft heel veel in petto zoals steile heuvels met prachtige vergezichten, meidoornhagen, tal van kapelletjes en dorpjes, dassenburchten, forellen en nog veel meer.

Deze prachtige streek zou je kunnen omschrijven als één groot natuur- en monumentenpark, en dat op slechts een drietal uurtjes verwijdert van de stad Gent. Kom je voor het eerst naar hier, dan kan je best een tussenstop inlassen in het bezoekerscentrum van Toerisme Voerstreek, Pley 13, 3798 Voeren. Het museum is open van maandag tot vrijdag, telkens van 9 tot 17 uur. Op zaterdag, zon- en feestdagen open van 10 tot 17 uur; en enkel gesloten op 25 december en 1 januari.

Binnen in het museum kom je alles te weten over deze prachtige streek door middel van een natuureducatieve tentoonstelling die op een speelse wijze een woordje uitleg geeft bij onderwerpen zoals geologie, fauna en flora, cultuur, tradities en streekproducten. Voorts word je verwelkomt door vier Voerenaars die je in hun dialect aanspreken en als dit nog niet genoeg is, dan is er ook nog eens een cartografische tentoonstelling die je meeneemt op een reis doorheen de tijd, gaande van de eerste voorouders om te eindigen bij de huidige bewindvoerders.

In totaal zijn er 128 kilometer paden die door middel van knooppunten met elkaar verbonden zijn en zo het wandelnetwerk van de Voerstreek vormen. De kaart is te koop voor slechts 8 euro bij Toerisme Voerstreek. Gewapend met deze kaart kan je zelf je wandelroute bepalen. Je kiest een startplaats, een afstand en een aankomstpunt en voor je het weet ben je al vertrokken. Aangezien de wandelpaden in beide richtingen bewegwijzerd zijn, kan je onmogelijk je weg verliezen. Tot slot vind je een bron aan informatie op de kaart: de onderlinge afstanden van knooppunt naar knooppunt; de picknickplaatsen, de monumenten, de parkings en heel wat toeristische informatie.

Waar wacht je nu nog op, je moest reeds vertrokken zijn op weg naar deze prachtige streek!

Met dank aan de dienst Toerisme Voerstreek
Met dank aan de dienst Toerisme Limburg