De Lembeekse Bossen, welke verspreid liggen over het grondgebied van Lembeke, Waarschoot, Sleidinge en Oosteeklo, zijn eigendom van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en privé-personen en deze worden beheerd in samenwerking met privé-boseigenaars en het Agentschap voor Natuur en Bos en hebben een totale oppervlakte van meer dan 50 hectaren.

Je kan de Lembeekse bossen met de wagen bereiken en er is een beperkte parking voorzien in de buurt van de Ledestraat, welke gelegen is in de Heikant (Lembeke). Fietsen in deze bossen is enkel toegestaan op de hoofdassen, waar je tijdens een fietstocht doorheen gestuurd wordt, aangezien dit gebied tussen knooppunt 88, 78, 11 en 20 van het fietsnetwerk Meetjesland ligt.

Aangezien deze streek ook wandelaars aantrekt, heeft men een wandeling samengesteld, namelijk de Lembeekse Bossenroute, waarbij je de keuze hebt tussen 7, 8 en 9 kilometer. Meer inlichtingen omtrent deze wandeltocht(en), kan je bekomen bij de dienst Toerisme Meetjesland via deze link:  http://www.toerismemeetjesland.be/ML/index.aspx.

Doorheen dit bosrijke gebied loopt het Kaprijks Vaardeken, ook wel den Druugen Voart of de Droge Vaart genoemd in de volksmond, een beek die in de tijd van de middeleeuwen een belangrijke levensader van deze streek was, aangezien het Vaardeken een verbinding maakte met het centrum van Kaprijke en Gent en dit via de Burggravenstroom. Over het water werd vooral hout, zout en vooral laken naar de stad vervoerd, iets dat in die tijd in Vlaanderen heel bekend was.

Ook met het gezin is het de moeite waard om de Lembeekse bossen eens te bezoeken, en daarna kan je steeds terecht in één van de tavernes, welke in de onmiddellijke omgeving van de bossen liggen, en waarvan er sommige zelfs een speeltuin hebben, waar de kleinsten kunnen genieten terwijl de ouders op een terras zitten.