Deze 56 kilometer lange fietstocht laat je het Houtland verkennen, terwijl je fietst in de regio tussen Brugge, Oostkamp en Torhout en start aan het Tillegembos in Sint-Michiels (Brugge) en heeft als doel om de fietsers onderweg te laten genieten van de schoonheid der natuur, waar de kastelen her en der soms verscholen, soms duidelijk zichtbaar te pronken staan temidden in een groene omgeving.

Het provinciaal domein Tillegembos is 144 hectare groot en is het oudste provinciedomein van de provincie West-Vlaanderen; het bos bestaat vooral uit naald- en loofbomen, en naast de vele wandel- en fietspaden tref je er ook een cafetaria, een restaurant, een snackbar en een speeltuin aan en heb je de mogelijkheid om er te logeren in één van de trekkershutten. Je vindt er trouwens ook het eerste prachtige en historisch kasteel in terug, namelijk het kasteel Tillegem.

Wat meteen opvalt zijn de statige huizen die midden in het bos en de natuur gelegen zijn, het één al wat groter dan het andere, maar allen zijn ze omgeven door een immense tuin, of staan ze verdoken of ver van de straat verwijderd, temidden van hun groene omgeving. Terwijl je hier door de vele straten fietst, valt de stilte meteen op en hebben je ogen nauwelijks de tijd om al dat moois te bekijken.


Kastelen en landgoederen


Dat deze bosrijke streek gekend is om zijn tientallen kastelen en landgoederen, wordt duidelijker tijdens deze fietstocht, want eenmaal je het provinciedomein Tillegembos verlaten hebt, brengt de route je  vooreerst naar het Merkemveld te Zedelgem. Daarna fiets je door Oostkamp, waar de kastelen Pecsteen, Raepenburgh en Lakebos te bewonderen zijn.

Langs Wingene, het aloude Vrijgeweed, dat sinds 1424 ontstaan is en oorspronkelijk deel uitmaakte van de heerlijkheid “Wijnendale”, bestond voornamelijk uit heide, bos en vijvers;  en het mooie landschap van de “Verloren Cost” in Torhout bereik je even later de oude spoorlijn Oostende-Torhout.

Op de terugweg fiets je nog door het provinciedomein de Maere, de bossen van het 150 hectare groot Vloetemveld, waar je geleide wandelingen mits aanvraag kan doen;  en de stedelijke kasteelparken Tudor, gelegen in Sint-Andries dat vooral bestaat uit bos, park, siertuinen en een kruidentuin;  en het 98 hectare groot kasteelpark Beisbroek, met loof- en naaldbossen, heide, wandeldreven, een educatief natuurpad, verschillende pick-nickzones, een hertenweide, een cafetaria met buitenterras en natuurlijk de volkssterrenwacht.

Kortom dit is een fietsroute die zelfs de minder recreatieve fietser tot een goed einde kan brengen, want meestal gaat het over vlakke of licht glooiiende wegen, waarop weinig verkeer rijdt; en af en toe wordt het dan wel even uitkijken wanneer je een drukke baan moet dwarsen. Mogelijkheden om even te stoppen om wat te eten of te drinken zijn er ook in overvloed.

Eén ervan is Den heirweg, gelegen langsheen de Snellegemsestraat in Zedelgem. Naast een hapje en een drankje kan je hier ook een huifkartocht doen, welke start aan deze taverne, namelijk de Trappistenroute waarbij je onderweg naast het ontbijt, het middagmaal en de avondhapjes, ook kunt genieten van verschillende trappisten. Wil je er meer over te weten komen, kijk dan eens op hun website: http://www.denheirweg.be.

Andere fietsroutes doorheen het Brugse Ommeland kan je terugvinden via deze link: https://www.langsvlaamsewegen.be/west-vlaanderen/het-brugse-ommeland/fietsen-in-het-brugse-ommeland/

Wil je nog meer provinciedomeinen ontdekken in West-Vlaanderen en meer bepaald in het Brugse Ommeland, kijk dan vlug wat het aanbod is via deze link: https://www.langsvlaamsewegen.be/west-vlaanderen/het-brugse-ommeland/toegankelijke-groene-domeinen/