Deze streek rond onze hoofdstad staat synoniem voor tientallen prachtige parken en tuinen, zowel openbare domeinen als privétuinen. De grootmeester Pieter  Brueghel plantte hier zijn schildersezel neer in het Pajottenland, gelegen in het zuidwesten van de Groene Gordel,om de schoonheid te vereeuwigen op het doek, want met wat verbeelding herken je zijn decors in het huidige landschap, terwijl je al fietsend de Brueghelfietsroute over een afstand van 45 km voor de wielen voorgeschoteld krijgt.

En in dezelfde regio begon ook het Brabantse trekpaard zijn opmars voor zijn internationale carriere. Het trekpaard is een kruising van verschillende variëteiten uit de Denderstreek, maar zijn echte wortels liggen bij de Romeinen. Door de eeuwen heen werd het paard ingezet bij steekspelen in de Middeleeuwen, later om de postkoetsen voort te trekken; maar sinds de uitvinding van de auto, werd deze Brabantse schoonheid meer en meer naar de achtergrond verdrongen.

De Groene Gordel is ook gekend voor zijn vele streekbieren, zoals de Geuze, Lambik, Palm of Primus en daarnaast evenzeer gekend voor de kweek van asperges, witlof, druiven en wijn, zodat je hier ook culinair in de watten wordt gelegd.

De hopperoute start aan de Abdij van Affligem en neemt je mee door de hopstreek aan de hand van verschillende fietsknooppunten die je in lusvorm kan fietsen, wat dus ook betekent dat, waar je ook start, je steeds na 35 kilometer fietsen opnieuw aankomt aan je startpunt.

Parkeren kan je aan de Abdij van Affligem; in Asse (knooppunt 9) alsook in Opwijk (tussen knooppunten 6 en 5). Aan knooppunt 46 vind je de Abdij van Affligem met zijn hoppevelden en vandaar gaat deze tocht door de hopstreek verder langs knooppunten 50 – 2 – 3 – 9 – 19 – 20 – 6 – 5 – 50 – 45 – 44 – 47 en uiteindelijk kom je weer aan bij fietsknooppunt 46; terwijl je onderweg passeerde voorbij Meldert, Baardegem, Nijversel, Opwijk, Merchtem, Mollem, Asse, Asse-ter-Heide en Affligem.

Een routebeschrijving en enkele nuttige tips voor onderweg kan je downloaden via deze link: http://www.toerismevlaamsbrabant.be/binaries/Hopperoute_tcm141-67732.pdf

Eten en drinken:

Langer blijven in Vlaams-Brabant:

  • Hof Ter Vrijlegem, Boven Vrijlegem 41, 1730 Asse

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant!