De start van deze fietstocht doorheen Vlaams-Brabant is gelegen aan het station van Kapelle-op-den-Bos in de Spoorwegstraat; op deze manier is de startplaats ook met de trein makkelijk bereikbaar en praktisch aangezien je je fiets ook kan meenemen op de trein.

Opnieuw is deze 40 kilometer lange fietstocht samengesteld in een lusvorm en deze route is één van de drie lussen die de oorlog doen herleven in deze regio, de Brabantse Kouters. Meestal fiets je langs verharde wegen, afgewisseld met wat kasseistroken; enkele stukjes die onverhard zijn en zelfs een stuk van de route die volledig autovrij is.

Zoek na elkaar de volgende knooppunten op: 28 – 29 – 87 – 53 – 25 – 45 – 17 – 18 – 13 – 14 – 33 – 43 – 35 – 34 – 30 en
dan weer terug naar knooppunt 28. Onderweg passeer je verschillende fietscafés waar je even halt kunt houden; daarnaast heb je her en der zitbanken en is er een picknickplaats in Eppegem.

Al fietsend passeer je langs historische haltes in: Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Zemst en Vilvoorde en domein Drie Fonteinen, het machtscentrum van de Duitsers, in Vilvoorde. De brug en de Sint-Rumolduskerk van Humbeek; de kerk en kasteel Ten Doorn; het oorlogsmonument aan de verbrande brug; het kerkhof verbrande brug, de oude tramstatie van Humbeek en de stedelijke begraafplaats in Vilvoorde maken het geheel compleet.

Wens je een volledige lijst van alle historische stopplaatsen langsheen de drie routes, of wens je de fietskaart te bestellen voor slechts twee euro, dan moet je hier klikken.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant!