Streekbieren zijn en blijven voor eeuwig en altijd verbonden met de streek waar ze ontstaan zijn, waardoor ze dus ook een zekere binding hebben met een welbepaalde streek. Voor de naamgeving van een streekbier zijn er meerdere factoren die hierbij een rol kunnen spelen zoals een dorpsfiguur, de naam van een historisch personage, een spotnaam of eerder de naam van een plaatselijk monument.

De Aarschotse Bruine is dan ook een streekbier, welke in verschillende brouwerijen rondom Aarschot wordt gebrouwen. Dit bier van hoge gisting, heeft een donkerbruine kleur en een alcoholpercentage van 6 % en het doel van deze fietstocht is om je de Aarschotse Bruine opnieuw te laten ontdekken vanop een terrasje langsheen deze fietsroute, of vanop de startplaats welke gelegen is aan de huisbrouwerij op de Gasthuissite.

Starten doe je aan ’t Bruine Café in de Elisabethlaan 103 te Aarschot, van waar je rechtsaf gaat op de Gasthuisstraat die wat verder op de Bogaardenstraat wordt; vervolgens sla je linksaf de Beckerstraat in, waar je rechts het fietspad langs het water volgt naar knooppunt 10. Daarna volg je de volgende knooppunten: 48 – 19 – 56 – 81 – 3 – 2 – 4 – 89 – 63 – 62 – 92 – 9 om dan na 39,2 kilometer weer te eindigen aan knooppunt 10.

Onderweg passeer je voorbij molens en vergeten brouwerijen zoals:

  • de Heimolen
  • de Orleanstoren
  • ’t Bruine Café
  • Brouwerij Gasthuissite
  • de Moedermeule

Ziezo nu er nog even de kaart van het fietsnetwerk Vlaams-Brabant erbij halen, en dan ben je helemaal klaar om te vertrekken van zodra het weer ook een beetje meezit.

Andere uitstappen in deze regio zijn:

https://langsvlaamsewegen.be/fietsen-in-de-vallei-van-de-demer/

https://langsvlaamsewegen.be/ontdek-de-vijf-wandelgebieden-in-het-hageland/

https://langsvlaamsewegen.be/vlaams-brabant/hageland/kindvriendelijke-adressen-in-het-hageland/

https://langsvlaamsewegen.be/vlaams-brabant/hageland/wandelroutes-in-het-hageland/

https://langsvlaamsewegen.be/vlaams-brabant/mountainbikeroutes-in-vlaams-brabant/