Nu we ons volop in de zomermaanden bevinden waarbij we kunnen genieten van heerlijke temperaturen; wil ik jullie verrassen met een leuke fietstocht. Ditmaal neem ik jullie mee naar Vlaams-Brabant, en meer bepaald naar de streek rond Hoegaarden.

Meteen zal er nu reeds een belletje rinkelen en een grote glimlach op jullie gezicht komen. En terecht, want zeg nu zelf, wie lust er geen lekker (streek)biertje tijdens het fietsen? Starten doe je in het bierdorp Hoegaarden, waar je kan genieten van het wereldberoemde witbier om dan vervolgens langsheen akkervelden, appel- en perenboomgaarden te fietsen. De holle wegen onderweg begeleiden je naar de pittoreske dorpjes Meldert en Hakendover.

In Tienen kan je een stop inlassen aan het Suikermuseum, waar je dan alles te weten komt hoe de bieten op het veld verwerkt worden tot suikerklontjes in de Tiense Suikerraffinaderij. Kortom het beloofd alweer een tocht boordevol verrassingen en variatie onderweg te worden.

Starten doe je aan de Tuinen van Hoegaarden, van waar je dan verder fietst richting knooppunten 16 – 11 – 15 – 63 – 57 – 56 – 60 – 62 – 64 – 24 – 13 – 35 – 14 – en tot slot weer helemaal terug naar knooppunt 16. Sommige stukken van deze fietsroute zijn autovrij en andere stukken laten je dan weer over kasseien fietsen. Bereid je maar voor op 42 kilometer fietsplezier.

Bezienswaardigheden onderweg zijn onder andere:

  • het bierdorp Hoegaarden
  • het Suikermuseum Tienen, dat momenteel gesloten is, zal vervangen worden door een gloednieuw bezoekerscentrum waaraan een cafetaria, een streekshop en een expertisecentrum worden gekoppeld; maar daarvoor moet je nog even wachten tot 2018

Stopplaatsen onderweg:

Langer blijven:

Bron:

Bier- & Fietsgids, uitgegeven door Toerisme Vlaams-Brabant

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant