Bertem vind je terug in de provincie Vlaams-Brabant en deze gemeente is in het verleden ontstaan als landgoed van de abdij van Corbie. Vandaag de dag telt het dorp nog tal van ’teussers’ of veehandelaars welke nog steeds met twee handen het ’teussersgebaar’ uitvoeren wanneer er een overeenkomst wordt afgesloten.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn onder andere de Sint-Pieters-Bandenkerk, waar je een bijzonder Mariabeeldje kan bekijken; de pastorie die opgetrokken is in Lodewijk XVI-stijl en het Sint-Medardushof, een pachthoeve uit de 17de eeuw.


Voervallei


De wandeling start aan Bosstraat 187 in Bertem en is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes, welke voorzien zijn van een rode opdruk en je gedurende 7,2 kilometer begeleiden. Je wandelt doorheen de grootste bossen in deze streek, namelijk het Bertembos en het Eikenbos.

Samen bestrijken ze een oppervlakte van 155 hectare en gedurende het najaar kan je genieten van de prachtige herfstkleuren. Wandel je liever in het voorjaar dan zullen de bosanemonen zeker en vast opvallen.

Eén ding is zeker, je zal ongetwijfeld genieten van de Voervallei wanneer je over de schilderachtige holle wegen stapt; en af en toe zal je zeker vertragen of zelfs stoppen om te genieten van de prachtige uitzichten.

Zin om wat langer te blijven?:

Logeer in hoeve Bertem Natuur en genieten van een rustig verblijf in de nabijheid van de natuur.

Bron: Dichtbij en toch ver weg, een brochure uitgegeven door de dienst Toerisme Vlaams-Brabant waarin 5 mooie wandelingen beschreven staan.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant