Sinds vorig jaar is de Eerste Wereldoorlog, of Groote Oorlog brandend actueel en worden er tal van activiteiten georganiseerd om de herdenking te vieren. In Tildonk nabij Haacht kan je van dinsdag tot en met zondag terecht in het Belevingscentrum ’14 – ’18.

Hier stap je als het ware door de vier oorlogsjaren die Vlaam-Brabant gekend heeft. Je wordt geconfronteerd met de armoede, de honger, de verboden en beperkingen, maar anderzijds was er ondanks alles ook de hoop op een betere toekomst.

De tentoonstelling is ondergebracht in het voormalige ursulinenklooster waar anekdotes, foto’s en voorwerpen een beklijvend verhaal vertellen. Daarnaast zijn er twaalf mensen van vlees en bloed jou gids doorheen het ganse verhaal. Onder hen bevindt zich een landbouwer, een Belgische generaal en natuurlijk een Tildonckse kloosterzuster.

Hier kan je een boeiende en interactieve ervaring verwachten en word je zelfs even een Vlaams-Brabander tijdens de periode van de Groote Oorlog van ’14 – ’18.

Nuttige informatie:

Je vindt het Belevingscentrum in de Kruineikenstraat 5, 3150 Tildonck (Haacht). Emailen kan naar grooteoorlog@vlaamsbrabant.be; en de website kan je bezoeken via deze link.

Openingsuren: van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot en met 16.45 uur (toegang tot 45 minuten voor sluitings, maandag gesloten).

Toegangsprijs:

  • – 12 jaar: gratis
  • 12 – 25 jaar: 1 euro
  • vanaf 26 jaar: 3 euro
  • schoolbegeleiders / leerkrachten: gratis met lerarenkaart

Fietsverhuur op reservatie: van april tot en met oktober.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant!