Met zijn allen tellen we dag na dag af naar het moment dat de bloesems weer volop op de fruitbomen te aanschouwen zullen zijn. Iedereen weet ondertussen dat de maand april de bloesemmaand bij uitstek is waarbij het landschap ons allen laat genieten van prachtig gekleurde taferelen. Dit is het moment om de schoonheid en de activiteit van de streek te ontdekken tijdens de bloesemperiode, maar evenzeer tijdens het binnenhalen van de oogst in de maand september.

Enkele belangrijke tips om in je agenda te noteren zijn:

  1. De Bloesemzegening op zondag 22 april 2018: Iedereen wordt van harte welkom gegeten aan het kerkje van Guvelingen, waar de Keizerlijke Commanderie der Edele Haspengouwse Fruyteniers, studiekring Guvelingen, SOLV campus Tuinbouw, de Haspengouwse Academie en tal van andere verenigingen de bloesempracht zullen zegenen. Een uitgebreid programma vind je op www.toerisme-sint-truiden.be
  2. Fruitig kamperen in een boomgaard en ondertussen genieten van een onvergetelijke ervaring die je de kans geeft om één te worden met de natuur. Je overnacht met je eigen tent (maximum 4 personen) midden in de plantage, terwijl je een leuke avond beleeft boordevol verrassingen, animatie en heel wat lekkers. Datum: maandag 30/04 op het fruitbedrijf Porreye, Naamsesteenweg 439C. Volwassenen betalen 25 euro per persoon; kinderen die jonger zijn dan 12 betalen 20 euro en kinderen die jonger zijn dan 6 zijn gratis. Inbegrepen in de prijzen zijn een maaltijdsoep, spekfakkel, zoetigheid en ontbijt. Drankjes zijn verkrijgbaar aan democratische prijzen. 
  3. De Bloesemtoerbus verkent het bloesemede landschap van Haspengouw en dit in combinatie met een rondleiding in een fruitbedrijf met een korte wandeling in de boomgaarden. Deze uitstap gaat door op elke woensdag, zaterdag en zondag in april van 14 tot 17 uur. Prijs per persoon inclusief versnaperingen is 15 euro. Ben je jonger dan 2 jaar, dan betaal je helemaal niets. Aanmelden voor deze toerbus die je op het stadhuis, Grote Markt, Sint-Truiden.
  4. Bloesemnocturnes op woensdag 4 en 11 april, elke vrijdag en zaterdag in april; telkens vanaf 20 uur. Je vetrekt aan het fruitbedrijf Jacobs, Heide 114, Kortenbos en wandelt dan tussen de bloesems en vuurpotten, terwijl je je laat meeslepen door oude en nieuwe fruitverhalen. Onderweg word je verwend met tal van hapjes en drankjes en als afsluiter is er een lekkere kom soep voorzien terwijl je geniet van muzikale acts.
  5. BFV Bloesembar Velm is gelegen in de Jufferstraat in Velm, tussen fietsknooppunten 186 en 359. Hier kom je puur genieten van Haspengouw in de loungebar, die baadt in een oase van rust en uitkijkt over de vallei vol bloesems; en BBQ’en is ook mogelijk mits reservatie: reservatie@bloesembar.com of www.bloesembar.com

Bron: Toeristische Gids 2018 – Sint-Truiden

Met dank aan: de dienst Toerisme Sint-Truiden en in het bijzonder aan Mevrouw Hilde Vautmans