basiliek scherpenheuvelScherpenheuvel is met de Onze–Lieve–Vrouwbasiliek, het druk bezochte bedevaartsoord in ons land, maar Scherpenheuvel is daarenboven ook een stad met en rijk verleden, en niettegenstaande Scherpenheuvel-Zichem de originele naam is, omvat ze ook de volgende gemeenten: Scherpenheuvel; Zichem; Averbode, Testelt; Messelbroek en tot slot een gedeelte van Kaggevinne.

Scherpenheuvel-Zichem ligt langsheen de Demer, die de grens duidelijk aflijnt tussen het Hageland en de Kempen, en mede door zijn rijkdom aan bezienswaardigheden en natuurgebieden is Scherpenheuvel-Zichem zeker één van de pareltjes van het Hageland, want al deze pracht en praal werd meermaals in zijn vele romans beschreven door de in Zichem geboren Ernest Claes.

Wil je nog meer te weten komen over Scherpenheuvel en omstreken, klik dan op de volgende link: https://langsvlaamsewegen.be/vlaams-brabant/hageland/scherpenheuvel-zichem-stad-met-een-rijk-verleden/

Deze pagina wil je meenemen op een fietstocht van bijna 47 kilometer, vertrekkende op de parking Mariahal in de Spordelstraat in Scherpenheuvel, om daarna Tielt-Wingene, Houwaart, Sint-Pieters-Rode, Lubbeek, Meensel-Kiezegem, Molenbeek-Mersbeek en Assent te passeren.

Fietsen doe je soms over verkeersluwe wegen, soms langsheen drukkere verbindingswegen voorzien van een afzonderlijk fietspad en zelfs af en toe krijg je enkele onverharde wegen voorgeschoteld. Deze fietstocht is niet bewegwijzerd, maar samengesteld door middel van opeenvolgende fietsknooppunten in een lusvorm, dat betekent dat je startpunt ook steeds weer je eindpunt wordt na 47 kilometer fietsen.

Ben je van plan om te starten in Scherpenheuvel, fiets dan richting knooppunt 93 en daarna gaat het verder via de volgende knooppunten: 94 – 6 – 5 – 65 – 98 – 97 – 96 – 23 – 77 – 76 – 47 – 95 – 39 – 38 om dan tot slot weer richting knooppunt 93 te fietsen, tot wanneer je je vertrekpunt bereikt hebt.

Bezienswaardigheden onderweg zijn:

  1. Basiliek van Scherpenheuvel
  2. Kasteel van Horst, thuishaven van de Rode Ridder in Sint-Pieters-Rode
  3. Sint-Jozefkapel
  4. Gempemolen
  5. Kasteel van Gemp
Je honger stillen of je dorst lessen kan onder andere in:
  • Fietscafé Het Molenhuis, Noordervest 2, Scherpenheuvel
  • Fietscafé De Ster, Isabellaplein 4, Scherpenheuvel
  • Fietscafé Het Wagenhuys, Horststraat 28, Sint-Pieters-Rode
  • Fietscafé De Gempelmolen, Gempstraat 56, Sint-Joris-Winge
  • Fietscafé Grand Café Pact 24, Staatsbaan 95, Bekkevoort