thumb_P1100173_1024thumb_P1100196_1024Het Wijnkasteel vind je terug tussen Tongeren en Maastricht en is gelegen langsheen de oude Romeinse heirbaan in Riemst. Hier vind je het enige wijnkasteel van België en tevens ook grootste wijndomein in ons land; dat is niet toevallig aangezien de Romeinen hier ook reeds wijngaarden hadden in een ver verleden.

Eénmaal dat je bent ingecheckt maak je samen met een ervaren gids een wandeling doorheen het kasteelpark met prachtig arboretum, rozentuin en de wijngaarden. Nadien bezoek je ook het oude koetshuis met de meest moderne druivenpers; de stokerij en word je meegenomen in de eeuwenoude en nieuwe wijnkelders. De rondleiding wordt afgesloten met een degustatie in het wijnhuis.

thumb_P1100225_1024thumb_P1100237_1024Tijdens de rondleiding welke al vlug 1,5 tot 2 uur duurt, krijg je als bezoeker heel wat info over het verleden, heden en toekomst van dit domein. Ook wordt er op een ludieke manier uitleg gegeven over de restauratiewerken, de speciale oude bomen en ontdek je de werkzaamheden in de wijngaarden met als hoogtepunt de volledige vinificatie van druif tot in het glas.

Nuttige info betreffende het wijnkasteel:

Eerste en enige Wijnkasteel van België, noordelijkste van Europa en één van de meest moderne en gesofisticeerde van de wereld.
thumb_P1100220_1024– Huidig kasteel is het 3de en dateert van de18de eeuw (+/- 1750) 

– Stijl: neoclassicisme

– Wijnkasteel vroeger +/- 25ha wijngaarden en 22 oude wijnkelders.

– 1990 familie van Rennes: 10 jaar restauratie; keuze voor professionele wijnbouw; nu 22ha met gemiddeld 110.000 flessen.  De keuze van druivensoorten: Chardonnay + Pinot Noir  (bodemonderzoeken gedaan en deze soorten blijken het best te passen bij onze ondergrond en thumb_P1100211_1024omstandigheden).

o Late oogst einde oktober, voordelen:

Voldoende zuren + Langzaam afrijpen = betere kwaliteit

Koude nachten = dikke schillen = veel smaak- en kleurstoffen  en bij <15°C geen ontwikkeling van rotting

Lindenlaan:

thumb_P1100212_1024– 130 jaar oud

– Schaduw voor adellijke dames

– Canadese beuk +/-360 jaar oud

Kiezelingenbos:

Grote wijngaard van bijna 12 ha, gelegen langs de Lindenlaan.

– Werkwijze mousserende wijn:

o Gisting en rijping op tank/fust

o Bij bottelen suiker en gist toevoegen

o Hergisten op fles

o Rijping sur lattes (bezinksel nog in de fles)d

o Remuage met giro-palette (nauwkeuriger dan met de hand)  (niet meer met de hand draaien)

o Dégorgement (verwijderen bezinksel) (laatste behandeling voor verkoop)

o Rust minimum 3 maanden

o Verkoop

Ginkgo Biloba:

– Japanse Notenboom   positieve kwaliteiten qua gezondheid: ↓ dementie, ↑ potentie

Pers:

– Pneumatische, dubbele membraanpers, 6000L inhoud

– 2 luchtkussens (zachte persing) dus geen beschadiging pitten, steeltjes of schillen = geen bittere smaken of troebelstoffen

Distillerie / stokerij:

o Levenswater Wit: blank 40% vol alcohol. (niet op eiken vat)

o Levenswater Blauw: vatgerijpt >3j., 43.5% vol alc.

o Levenswater Goud: vatgerijpt >8j., niet gereduceerd, +/- 52% vol alcohol.

Kelders:

– Rijping sur lie (bedje van bezinksel: vruchtvlees + gist): dit voedt de wijn (wordt bevorderd door Batonnage)

– Temperatuurgestuurde gistingen op hout en cuves

– Allerbeste en duurste origine Frans eikenhout van verschillende origine complexiteit

– Enkel aankoop nieuwe: max 5 jaar gebruik

– Gebrand (gerookte / getoaste smaak) (keuze in toasting (léger, médium, …)

  Hierdoor brede, complexe wijnen

thumb_P1100241_1024Als laatste volgt de proeverij.

Na de rondleiding kan je opteren voor verschillende formules betreffende het degusteren. Wij kozen ervoor om drie glazen te degusteren; namelijk de Chardonnay Blauw, de Zwarte Parel en tot slot de Rose Parel. Indien je wil kan je na de degustatie ook enkele flessen meenemen om er nadien thuis nogmaals van te genieten.

Besluit:

Combineer je bezoek aan het Wijnkasteel Genoels-Elderen met een bezoek aan de bezienswaardigheden in de streek en laat je verwennen door de Limburgse specialiteiten in één van de vele restaurants.

Bron: website Wijnkasteel Genoels-Elderen

Met dank aan de eigenaars van het Wijnkasteel Genoels-Elderen, en in het bijzonder de Heer Jaap van Rennes (†)  deze pagina te mogen aanmaken.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Ryckaert Gino