Voor wie het Scheldeland met de fiets wil verkennen, kan ik de Ros Beiaardroute over een afstand van 50 kilometer, ten zeerste aanbevelen. Deze route start op de grote markt te Dendermonde, de thuishaven van het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen, en voert ons grotendeels door verschillende Oost-Vlaamse dorpen, zoals Denderbelle, Wieze, Buggenhout, Vlassebroek en Baasrode; maar ook een klein stukje door Brabant, waar de wegen af en toe lichtglooiend waren en we zodoende een tandje moesten bijsteken.

Deze route gaat overwegend over vlakke, veilige en meestal autovrije wegen, die zich als het ware een weg slingeren te midden van de vele akkers en weilanden, waar grazende koeien ons met grote ogen verbaasd aanschouwen; bij momenten moesten we ons als het ware een weg banen tussen de talrijke families van waggelende eenden, die zich langs en midden van de weg een plekje toegeëigend hadden, om in alle rust wat te genieten van het heerlijke weer.


Fietsen in en rond Dendermonde 


De route verveelt geen enkel moment, want van zodra je Dendermonde verlaat, geniet je eerst nog van de rust en de stilte langsheen de oevers van de Dender; daarna gaat het over landelijke wegen van dorp naar dorp, waarbij je regelmatig de gelegenheid hebt om eens te stoppen in een plaatselijke taverne of dorpscafé. Je rijdt kilometers ver over wat ooit eens een oude spoorwegbedding was; daarna maak je kennis met de fauna en flora in het Buggenhoutbos  en als kers op de taart, kan je vanaf Baasrode genieten van de fraaie zichten van op de oevers van de Schelde.

Eenmaal terug aangekomen in Dendermonde, kan je nog rusten nagenieten van de afgelegde kilometers, terwijl je een snack eet in één van de vele tavernes  die je terug vindt op de Grote Markt. Daarenboven is Dendermonde ook de stad van cultuur en historische gebouwen, die zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken, en de belangrijkste staan hieronder voor jullie samengevat:

  • Grote Markt met Middeleeuwse panden
  • Stadhuis in gotische stijl met Belfort, een gebouw dat dateert uit de 14e eeuw en toen dienst deed als lakenhalle
  • Sint – Alexiusbegijnhof met 61 17e eeuwse huisjes en een kapel, daterend uit 1927
  • Gerechtshof, eveneens uit 1927, bevindt zich op de plaats waar ooit de middeleeuwse burcht van de heren van Dendermonde bevond
  • 19e eeuwse Benedictijnenabdij van Sint – Pieter en Sint – Paulus; met neogotische kerk uit 1902
  • de Mechelse en Brusselse Poort uit 1822

Meer info vind je terug op de website van de dienst Toerisme Dendermonde.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.