Goed nieuws! Het aspergeseizoen is begonnen en de weersvoorspellingen beloven veel goeds voor de verkrijgbaarheid. Vanaf eind deze week zullen de asperges weer verkrijgbaar zijn. Noord-Limburg, vooral rondom Arcen en Venlo, is dé aspergeregio van Nederland en daar domineren ze in deze tijd van het jaar de menukaarten van vele restaurants en thuiskoks.

De Noord-Limburgse telers zijn goed gestemd over het komende aspergeseizoen. Susanne Martens van Martens Asperges in Tienray vertelt dat eind deze week de asperges uit de ‘tunneltjes’ zullen komen. Dat zijn verwarmde tunneltjes tot 50 centimeter hoog van doorzichtig plastic. ‘De grond eronder wordt verwarmd om de asperges vlugger te laten groeien’. Over ongeveer 2 weken zullen de eerste asperges ‘uit de volle grond’ geoogst worden verwacht Susanne Martens. ‘In de kas hebben wij in februari al de eerste asperges geoogst.’

Ook restaurateurs hebben zin in asperges. Chefkok Eric Swaghoven, van sterrenrestaurant Valuas in Venlo, heeft voor 2018 een nieuwtje: gasten mogen zelf hun aspergegerecht bereiden in de keuken van het restaurant. Natuurlijk onder professionele begeleiding. In Overloon heeft Martens Asperges een nieuw restaurant geopend. Tot eind juni eet je er natuurlijk vooral asperges. En omdat de restaurateur tevens de teler is, kunnen er nu al asperges van de kaart besteld worden.

Alleen al via de veiling in Venlo gaan er jaarlijks 600 miljoen kilo Limburgse asperges over de toonbank. Er is zelfs een eigen keurmerk ‘Limburgse Asperges’ dat verwijst naar deze asperges. Naar schatting wordt ongeveer eenzelfde hoeveelheid aan huis verkocht in Noord-Limburg. De kenmerkende borden met ‘asperges te koop’ wijzen de weg. En omdat ze in Noord-Limburg zoveel geteeld worden en omdat er zo veel te zien en te beleven is rondom de asperge, is die regio een perfecte bestemming voor dagtrip, een weekend weg of voorjaarsvakantie.


Proeven


In Noord-Limburg zijn de asperges verser dan vers; ze gaan recht van het land de pan in. De restaurants in de streek maken er zowel traditionele als moderne smaakbelevingen van. Asperges (of ‘sperjus’ zoals de lokalen ze noemen) met ham en ei blijft populair, maar Graanbranderij de IJsvogel maakt er likeur van en IJssalon Clevers in Grubbenvorst maakt zelfs asperge-ijs.


Beleven


De verschillende aspergefiets- en wandelroutes laten consumenten kennis maken met de teelt, voeren langs kunstwerken, restaurants en langs boerderijen waar asperges aan huis verkocht worden. Ook worden er gegidste wandelingen georganiseerd, zelfs een wildpluk- en asperge-excursie. En er worden de komende 2 maanden veel asperge-evenementen georganiseerd, zoals de aspergefeesten in Grubbenvorst (ook wel het aspergedorp genoemd), verschillende aspergemarkten en tentoonstellingen. Er is ook een aspergemuseum in Noord-Limburg te bezoeken, gevestigd in Museum de Locht. In het Pinksterweekend vindt het jaarlijkse Aspergefeest plaats waar alles op gebied van asperges samen komt. Op vrijdag 11 mei vindt de nationale aspergedag plaats. Bij tal van telers kan deelgenomen worden aan activiteiten.


Alles overzichtelijk bij elkaar


Op www.liefdevoorlimburg.nl staat alles over asperges in Noord-Limburg overzichtelijk bij elkaar: asperge-evenementen en -arrangementen, aspergeroutes en plekken waar asperges geproefd kunnen worden. Liefhebbers moeten niet te lang wachten; op 24 juni is het aspergeseizoen weer ten einde.

Bron: Persbericht Liefde voor Limburg – April 2018.

Met dank aan de dienst Toerisme Liefde voor Limburg en in het bijzonder aan Mevrouw Jeske van Gerven.

Info betreffende de foto op deze pagina: © Toerisme Liefde voor Limburg.nl